Middelkamp wil af van het grote voorfinancieren. Op dit moment duurt het weken voor een infrabedrijf een eerste factuur de deur uit kan doen en maanden voor het eerste geld op de rekening staat.

  • Divisie
  • Datum19 december 2018
Terug naar nieuws overzicht

ENSCHEDE – Drie maanden werken, nul euro betaald krijgen: het is in de wegenbouw niet ongebruikelijk. Bedrijven financieren zo veel voor dat het ongezond is, zegt Johan Middelkamp, directeur van Sallandse Wegenbouw uit Haarle. Hij wil een verandering in het betalingsgedrag.

HAARLE – Johan Middelkamp van de Sallandse Wegenbouw. © Lenneke Lingmont

Al zolang Middelkamp in de sector werkzaam is, zo’n 26 jaar inmiddels, is het betalingssysteem krom, vindt hij. De directeur van Sallandse Wegenbouw uit Haarle probeert er ook al jaren wat aan te doen, maar stuitte telkens op weerstand. Het zal het conservatieve karakter van de sector zijn, vermoedt hij. „Maar het moet echt anders, onze regels zijn niet meer van deze tijd. Sommige, grote bedrijven betalen onderaannemers pas na 90 of 120 dagen. Dat is gewoon asociaal.”
Dinsdag presenteerde hij in Enschede zijn plannen om een verandering in de sector teweeg te brengen, met onder meer Karsten Klein, aanjager Beter Aanbesteden, als een van de toehoorders. Vier jaar werkte Middelkamp aan zijn plannen, samen met de brancheorganisatie MKB Infra.
Middelkamp wil af van het grote voorfinancieren. Op dit moment duurt het weken voor een infrabedrijf een eerste factuur de deur uit kan doen en maanden voor het eerste geld op de rekening staat. Terwijl er al wel vele kosten worden gemaakt, bijvoorbeeld voor het materiaal. Zoveel voorschieten is slecht voor de economische positie van het bedrijf, stelt Middelkamp. Het gaat ten koste van de liquiditeit en kredietwaardigheid.

Vooruit factureren

De oplossing? Vooruit factureren. Het bedrijf maakt een prognose van de kosten die ze in vier weken gaan maken, de opdrachtgever betaalt en krijgt geld terug als er te veel betaald is. Of legt bij, als er te weinig is overgemaakt. 
In de crisisjaren hebben vele infrabedrijven ingeteerd op het vermogen. Om een project voor te financieren, moeten dure leningen worden aangegaan, terwijl de opdrachtgever – bijna altijd de overheid – veel goedkoper een voorschot kan verstrekken, omdat daarvoor de rente lager is. „Voor een aannemer met een omzet van 20 miljoen euro op jaarbasis kan dit een besparing van een kleine 150.000 euro opleveren”, berekende Middelkamp. Het frequenter betalen heeft grote voordelen, vindt Middelkamp, die in een pilot met de gemeente Enschede al op die manier werkte. Grootste pluspunt: iedereen krijgt al tijdens het werk betaald, zowel de hoofdaannemer als zzp’ers.

Schulden afbetalen

In het nieuwe systeem moet een bedrijf binnen een week, vanaf het moment dat het geld binnen is, toeleveranciers en zzp’ers betalen. Daar wordt ook op gecontroleerd. „Wat we nu zien is dat bedrijven die het moeilijk hebben, geld van opdrachten gebruiken om oude schulden af te betalen en niet de onderaannemer.” Die werken door en door en door. Geen probleem mits het geld dan alsnog komt, maar als de hoofdaannemer failliet gaat, zien ze van hun werk niets terug. „Een faillissement van een bedrijf kan een hele keten de kop kosten”, zegt Middelkamp. Het heeft in het verleden onnodig slachtoffers gemaakt, weet Jan-Paul Boutkan van de gemeente Enschede. Hij heeft nare herinneringen aan de aanleg van de fontein bij de Grolsch Veste, een paar jaar geleden. Aannemer Temmink uit Oldenzaal ging failliet, en nam in zijn val zzp’ers mee. „Die belandden in de bijstand. En voor ons was het een duur fonteintje.”

Hele artikel terugvinden? Klik hier.