De bouw maakt het SLIM is een serie van Bouwend Nederland waarin slimme oplossingen van ondernemers worden getoond. Zo wil Bouwend Nederland ondernemers helpen elkaar te inspireren en om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Een van die slimme oplossingen is het Collectorveld!

  • DivisieSallandse United
  • Datum08 december 2023
Terug naar nieuws overzicht

Bekijk hieronder de aflevering en het geplaatste artikel. Of neem een kijkje op www.debouwmaakthetslim.nl.

 

Kunstgrasvelden die energie leveren

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! Sallandse United had een heel logische gedachte: als de zon schijnt, wordt een kunstgrasveld warm. Stel dat je die warmte kan oogsten zoals je met een zonneboiler doet…Zo ontwikkelden ze, samen met SuperSub Sportsystems en Unica Energy Solutions, hun collectorveld. De voetballers van Be Quick ’28 in Zwolle spelen er al een tijdje op. Lekker koel ook in de zomer.

Zon, wind en aardwarmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben geen CO2-uitstoot. Ook waterstof kan een belangrijke rol gaan spelen in het verduurzamen van de energievoorziening. Waterstof is geen energiebron, maar kan wel een energiedrager zijn: een stof waarin energie is opgeslagen, die bij verbranding vrijkomt.

Hoe werkt het collectorveld?

Kunstgrasvelden worden in de zomer erg heet, tot meer dan 70 graden Celsius. Ze vormen dus een goede warmtebron. Het collectorveld is een systeem van tegels met buisjes, dat onder een kunstgrasveld op een isolerende laag schuimbeton wordt gemonteerd. Zonnestralen verwarmen de vloeistof die direct onder de kunstgras toplaag door de buisjes stroomt. Zo oogst het collectorveld warmte.

Uit praktijk- en labtesten blijkt dat een collectorveld op jaarbasis de energie kan opleveren vergelijkbaar met circa 200.000 kuub aardgas. Het kunstgrasveld is zo een ideale bron van energie om bijvoorbeeld zwembaden en sportcampussen te verwarmen. De warmte uit het collectorveld is ook te gebruiken in een bestaand warmtenet, of kan worden opgeslagen in warmte- en koudeopslagsystemen. De CO2-reductie is circa 3.500 ton in 10 jaar.

Subsidie voor innovatie

In september 2020 ging de provincie Overijssel op zoek naar energie innovaties met het Start Up in Residence-programma. Dit programma is een vorm van innovatiegericht inkopen. Sallandse United werd geselecteerd voor dit programma. Samen met de gemeente Zwolle hebben zij hun business case kunnen uitwerken en in de praktijk een pilotveld kunnen bouwen. Ga voor meer informatie over subsidies naar de site van de KVK of alle subsidies per expertise.

Innoveren met TNO Fast Track

Zie je kansen om te innoveren binnen jouw bedrijf? Of zie je andere uitdagingen in de markt waarbij TNO kan helpen? Dan kan je gebruik maken van TNO Fast Track. Fast Track biedt een snelle toegang tot de kennis, faciliteiten en netwerk van TNO. Je kan met een specifieke innovatievraag een vrijblijvend gesprek aanvragen. Kijk voor meer informatie op TNO Fast Track.

Tip voor andere ondernemers

Kim Middelkamp: “Eigenlijk moet je je afvragen waarom Nederland niet al vol ligt met collectorvelden gezien de urgentie van klimaatverandering, afhankelijkheid van (Russisch) gas, de weerstand van bewoners tegen zonneparken en windmolens en de klimaatdoelen om in 2050 energieneutraal te zijn. We moeten minder praten en meer doen. Dat is en blijft mensenwerk. Dus zoek mensen bij elkaar die anders durven doen!”

Over Sallandse Wegenbouw

Sallandse United bouwt sportaccommodaties in de breedste zin van het woord, van aanleggen of renoveren van kunstgrasvelden tot atletiek- en hindernisbanen. Sallandse United is onderdeel van familiebedrijf Sallandsewegenbouw, opgericht in 1991. Sallandse Wegenbouw verzorgt infrawerk van projecten in met name grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf maakt impact voor een brede welvaart vanuit de gedachte: “wij kunnen waarde toevoegen op veel andere gebieden dan alleen werkgelegenheid en euro’s”. Het collectorveld is één van de praktische voorbeelden hoe het bedrijf impact maakt onder het motto Sallandse Inclusief.