Sallandse United en Saxion’s Energy4Business hebben een rekenmodel ontwikkeld dat de energie opbrengst van het Collectorveld beter kan simuleren.

  • DivisieSallandse United
  • Datum04 september 2024
Terug naar nieuws overzicht

Sallandse United, gespecialiseerd in de aanleg van sportvoorzieningen, is volop bezig met de ontwikkeling van het Collectorveld: een sportveld dat fungeert als energiebron. Het eerste voetbal-Collectorveld van Nederland is door Sallandse United gerealiseerd in Zwolle bij voetbalclub Be Quick. Dit betrof een pilotproject waarbij allerlei metingen in de praktijk zijn gedaan. Op dit moment lopen er verschillende initiatieven met geïnteresseerden om meer Collectorvelden in Nederland te realiseren. Een van de grootste uitdagingen daarbij is het afstemmen van de warmtevraag op de warmteopbrengst van het sportveld. Hiervoor is het nodig om een rekenmodel te ontwikkelen waarmee opbrengsten jaarrond berekend kunnen worden. Hierbij zijn ook de invloed van aanpassingen in het systeem (zoals type kunstgras, infill en koelmiddel) en parameters (zoals temperatuur koelmiddel) van belang.

Deze uitdaging is opgepakt door Tom Vleerbos in het Energy4Business fieldlab. In dit fieldlab wordt een boost gegeven aan de energietransitie in de regio Stedendriehoek. Het fieldlab Energy4Business (E4B) streeft ernaar om de impact van hun onderzoek zo groot mogelijk te maken. Daarom worden vooral praktische tools ontwikkeld, die de grote uitdagingen – zoals de energietransitie – aanpakken. Het resultaat? Een samenwerking met het lectoraat Sustainable Energy Systems van Saxion, waarbij afstudeerder Quint Geerman heeft in samenwerking met Martin Buitink en Sandra Wijnant-Timmerman een thermisch netwerk rekenmodel ontwikkeld voor het Collectorveld. De kennis die is opgebouwd in eerdere projecten bij Go Ahead Eagles in Deventer bleken van grote waarde in dit project.

Afbeelding: Voorbeeld simulatie (Boven: vermogen en onder: in- en uitgaande temperatuur koelmiddel water)

Dit rekenmodel is in staat de energieopbrengst van een specifiek Collectorveld te simuleren. Het model berekent niet alleen de jaaropbrengst, maar geeft ook inzicht op de invloed van verschillende parameters zoals het kunstgrassoort, de infill en materiaaleigenschappen. Sallandse United kan dit rekenmodel inzetten om voor specifieke situaties de warmte-opbrengsten van het Collectorveld jaarrond te berekenen. Ook kan omgekeerd op basis van een warmtevraag berekend worden hoe het veld ontworpen moet worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Een knap staaltje regionale samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.