Ze specialiseerde zich in Global Business en Sustainability tijdens haar studie bedrijfskunde aan de RSM Erasmus University. Vervolgens ontdekte ze gedurende het tweejarig traineeship van Young Colfield dat alles wat ze leuk vond ook mogelijk was in het bedrijf van haar vader. Zo creëerde Kim Middelkamp haar functie New Business bij Sallandse Wegenbouw.
Wat houdt je functie New Business in?
“Ik werk mee aan het klaarmaken van het bedrijf voor de wereld van morgen. Dit betekent dat ik me bezig houd met circulair bouwen, duurzaamheid, marketing, vitaliteit van de medewerkers, de KAM-commissie, veiligheid, digitalisering, aanbestedingen, opleiding en ontwikkeling en social return on investment (SROI). Bij vitaliteit bijvoorbeeld deden studenten van de Han Hogeschool onderzoek naar de levensstijl van onze medewerkers. Met als resultaat dat we nu zowel op kantoor als in de bouwkeet zorgen voor vers fruit voor iedereen.”
Waar zou je gewerkt hebben als je vader geen eigenaar van de Sallandse Wegenbouw was geweest?
“Geen idee, ik vind veel sectoren interessant, waarschijnlijk niet in de bouw. Ik speel ook nog piano in combinatie met zang voor evenementen van een bedrijf of op bruiloften, maar dat heb ik er altijd bij gedaan.”
Hoe is het om bij je vader te werken?
“In eerste instantie werkte ik samen met de technisch directeur. Nu ook met mijn vader. Eigenlijk gaat dat hartstikke goed. Onze visie is vaak hetzelfde en daarnaast voeren we goede discussies. We zijn een familiebedrijf dat naar de lange termijn kijkt. We voelen ons ook sociaal verantwoordelijk. Veel mensen werken al lang bij ons – we bestaan bijna dertig jaar – en hebben mij als baby gezien. We hebben afgesproken om thuis niet over het werk te praten.”
Wat vind je van de bouw?
“De nuchtere mentaliteit en het aanpakken ligt me wel. Verder verbaas ik me elke dag weer. De bouw is nog zo conservatief en opgeknipt. Waarom wordt er vaak in eigen kaders gedacht in plaats te kijken naar het grotere geheel? Er is nog zoveel te winnen door te werken op basis van vertrouwen in plaats van het dikke wetboek met regels. Neem de aanbestedingswet. Daar krijg je punten voor je SROI. Maar als wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een vast contract aanbieden, mogen we ze niet meer meetellen.”
Wat breng je door je bedrijfskundige ervaring mee naar de bouw?
“Ik ben geen techneut waardoor mijn zienswijze flink afwijkt van het gemiddelde in de bouw. Juist die afstand maakt het leuk en door over mijn andere mening te praten komen we verder. Door mijn specialisatie in circulariteit en duurzaamheid uit mijn master spreken we veel over circulair bouwen. Waar ik eerst degene was die de ‘knuppel in het hoenderhok gooide’ kwam laatst een uitvoerder naar mij toe om te laten zien hoe hij het afval in de bouwkeet aan het scheiden was. Mooi om te zien hoe die zaken met wat geduld uiteindelijk worden opgepikt.
Wat zou je graag veranderen in de bouw?
“Ik hoop dat kleine veranderingen steeds groter worden. Dat de waarde van de euro die de overheid te besteden heeft niet alleen vertaald wordt naar het geleverde bouwwerk zelf, maar ook naar de hele omgeving. Onze sportdivisie ontwikkelt momenteel een kunstgras voetbalveld met daaronder een buizensysteem dat wordt verwarmd door de zon. Dit buizensysteem kan omliggende gebouwen van warmte voorzien. Zo draagt een sportveld bij aan de energietransitie. Het huidige systeem waarin de euro en groei alles bepalen is niet houdbaar. Andere aspecten waaronder luchtkwaliteit, de ruimtelijke omgeving, grondstofkeuze en de invloed op de geestelijke gezondheid horen net zo goed deel uit te maken van de besteding van die euro.”
CV
Naam: Kim Middelkamp (28)
Functie: New Business
Bedrijf: Sallandse Wegenbouw B.V.
Missie: “Duurzaam en circulair bouwen mogelijk maken voor de totale omgeving van een bouwwerk door bij te dragen aan een minder conservatieve manier van denken. Samenwerken met verschillende partijen aan een gezamenlijk doel met wederzijds vertrouwen als solide basis in plaats van de regelgeving.”
Bron
Foto: Eran Oppenheimer, Tekst: Margreet Kwaks, link naar het originele artikel.