Johan Middelkamp, directeur van Sallandse Wegenbouw uit Haarle, is geen man die bij de pakken neer gaat zitten als iets even niet lukt. Op verschillende manieren zette hij zich de afgelopen jaren in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch aan het werk te krijgen. Ingewikkelde regels en hinderlijke bureaucratie speelden hem parten. Met een nieuw werkleerbedrijf, Dynamisch op Weg, waagt hij een nieuwe poging.

  • DivisieWegenbouw
  • Datum08 mei 2019
Terug naar nieuws overzicht

Dynamisch op weg is een samenwerking tussen drie partijen: Sallandse Wegenbouw, ROC van Twente en maatschappelijke dienstverlener De Kern. De drie partners brengen hun eigen expertise in en vullen elkaar aan. Het werkleerbedrijf, met plek voor vier tot zes leerlingen tegelijk, is gevestigd bij Sallandse Wegenbouw. Sallandse Wegenbouw, overigens een enthousiast partner van De Normaalste Zaak, biedt gemotiveerde kandidaten na hun periode bij het werkleerbedrijf ook de kans op een opleiding en een baan. De Kern heeft 32 uur per week een begeleider bij het werkleerbedrijf lopen en de jobcoaching wordt verzorgd door ROC-studenten die een jobcoach module volgen.

“De combinatie van ondernemers met onderwijs en maatschappelijke begeleiding maakt van Dynamisch op Weg een bijzonder project, dat helemaal toegesneden is op het bereiken van het grote doel:  schoolverlaters, statushouders, of anderen die nog niet helemaal klaar zijn voor een normale werkplek, te laten wennen aan werk,” zegt Middelkamp. Gemotiveerde, maar niet geschikte kandidaten voor de infra krijgen binnen het netwerk van Dynamisch op Weg een kans bij een andere werkgever.

Op basis van vertrouwen

“Wij doen het op onze manier en dat is op basis van vertrouwen,” vertelt Middelkamp. Volgens hem wordt in Nederland meestal op basis van wantrouwen gewerkt. “Dat uit zich in al die onmogelijke regeltjes en in het feit dat elke gemeente op net weer een andere manier werkt als het er om gaat om mensen uit moeilijke doelgroepen aan het werk te krijgen. Dat is voor normale MKB’ers echt niet op te brengen.”

Daarom staat er rond Dynamisch op Weg een mooi hek, om in de woorden van Middelkamp te blijven. Gemeenten, scholen en andere werkgevers zijn van harte uitgenodigd om mee te doen, maar wel op de voorwaarden van Dynamisch op Weg zelf. “Wij investeren tijd en geld en hebben geen tijd voor formuliertjes, subsidietjes of regeltjes. Dat is ons hek. Maar het hek gaat natuurlijk ook weleens open. We nodigen ook iedereen uit om langs te komen. Tot nu was iedere gemeente, en ook de provincie, razend enthousiast nadat ze een bezoekje aan ons hebben gebracht.”

Spelregels

Met Dynamisch op Weg wil Middelkamp gemotiveerde mensen naar de arbeidsmarkt toe leiden. “Ze zullen het zelf moeten doen. We hebben heel simpele spelregels, eigenlijk gewoon de normale omgangsvormen. Wie zich daaraan houdt, zit goed. Dankzij de jobcoaches van het ROC en de begeleiding vanuit De Kern kunnen we gespecialiseerde ondersteuning bieden als dat nodig is. We hebben het natuurlijk wel over een doelgroep, die af en toe wat extra’s nodig heeft.”

Bij het werkleerbedrijf staat leren werken voorop. Het gaat om jongens (tot nu hebben zich nog geen meisjes aangemeld) die nog geen startkwalificatie hebben, maar wel een weg zoeken op de arbeidsmarkt. “Ze moeten leren dat je op tijd moet komen, hoe je om moet gaan met opdrachten en hoe je je af kunt melden als je een keertje ziek bent. Eigenlijk moeten ze leren om ergens moeite voor te doen. Het zijn heel basale dingen, maar wel onmisbaar om een baan te krijgen en te houden.”

In de infra of elders

Het is de bedoeling dat na grofweg een halfjaar duidelijk is of de kandidaten gemotiveerd en geschikt zijn voor een baan in de infra, het vakgebied van Sallandse. Als dat het geval is, krijgen ze bij InfraVak (een samenwerkingsverband van wegenbouwbedrijven in Noord- en Oost-Nederland) een BBL-opleiding niveau 1 t/m 4. “En uiteindelijk een 100 procent baangarantie, bij één van de circa 35 aangesloten lid-bedrijven. Als ze liever in een andere richting aan de slag gaan, dan hebben we een netwerk van bedrijven bij De Normaalste Zaak van Twente, die geïnteresseerd zijn in gemotiveerde kandidaten.”

Sallandse Wegenbouw, De Kern en het ROC hebben afgesproken het werkleerbedrijf in elk geval drie jaar de tijd te geven. “Dit soort dingen hebben tijd nodig. Scholen moeten weten dat we er zijn en dat ze mensen naar ons toe kunnen sturen. De komende tijd gaan we daarom actief de boer op met ons project om onze naamsbekendheid te vergroten. We hebben vorige maand een mooie kick-off bijeenkomst gehad en de komende tijd zullen verschillende scholen en instanties een kijkje komen nemen.”

De naamsbekendheid van Dynamisch op Weg is in sommige kringen al best groot. Andere ondernemers hebben al aangegeven het idee te willen overnemen en wetenschappers van de Hogeschool Arnhem Nijmegen gaan het project volgen en erover publiceren. “Dat zie ik wel als een compliment. Met de drie partners gaan wij in elk geval gewoon aan de slag om er een succes van te maken. Maar ik twijfel er eigenlijk geen seconde aan dat we hier iets moois in handen hebben.”

Lees het artikel op de website van de Normaalste Zaak hier.