In bouwteamverband met de gemeente Berkelland en Anacon Infra heeft Sallandse Wegenbouw de herinrichting van het centrum van Borculo gerealiseerd. Tijdens de graafwerkzaamheden zijn oude graven en een eeuwenoude waterput blootgelegd, onderzocht door archeologen. De Oude Haven is hersteld en aangesloten op de Berkel, met continu stromend Berkelwater en regenwateropvang uit het centrum.
Bouwteam Centrumplan! Leef in Borculo
In bouwteamverband met de gemeente Berkeland en Anacon Infra heeft Sallandse Wegenbouw de herinrichting van het centrum van Borculo gerealiseerd.
In dit project zijn diverse deelprojecten aangepakt. Zo hebben we de Veemarkt vergroend, het Muraltplein rondom de Joriskerk heringericht, de Oude Haven teruggebracht, en de Lange Wal samen met enkele woonstraten vernieuwd. Ook is er een gescheiden rioolstelsel aangelegd voor het afvalwater en het regenwater. Daarnaast zijn belangrijke thema’s zoals participatie, hergebruik van materialen, klimaatadaptatie, en omgevingsmanagement sterk in het project geïntegreerd. We hebben ook speciale aandacht besteed aan toegankelijkheid voor mindervaliden, zodat het centrum voor iedereen goed bereikbaar en toegankelijk is,
Archeologie
De herinrichting van het centrum bracht enkele verrassingen met zich mee. Naast de weersomstandigheden zorgden historische vondsten rondom de Joriskerk voor vertraging. De mooiste vondst was toch wel de Schiltputte, een historische waterput vlak bij de kerk. Deze put is via een glasplaat zichtbaar gemaakt in het wegdek.
Oude Haven
Op de plek waar tot 125 jaar geleden een haven lag, is deze in 2024 symbolisch teruggebracht op het voormalige Hema-terrein. Tijdens de werkzaamheden stuitten we op een intacte duiker. Deze is hersteld en aangesloten op de Berkel, zodat er continu Berkelwater door de nieuwe haven stroomt. De haven speelt daarnaast een belangrijke rol bij de opvang van regenwater uit het centrum.
Minimaliseren hinder
Het beperken van overlast voor omwonenden en ondernemers stond centraal. Een omgevingsmanager werd ingezet, en via de BouwApp hielden we iedereen op de hoogte van de voortgang en mogelijke verstoringen.
Klimaatadaptatie
Duurzaamheid vormde een rode draad door het project. We hebben het centrum vergroend en een systeem gecreëerd voor het opvangen van regenwater. Daarnaast werden materialen zoveel mogelijk hergebruikt.
Circulariteit
Materialen werden niet alleen hergebruikt, maar waar mogelijk ook gerecycled binnen het project. Dit draagt bij aan een circulaire economie en minimaliseert de afvalstromen.
Bereikbaarheid
Tijdens de werkzaamheden is er rekening gehouden met de bereikbaarheid van het centrum. Daarnaast zijn verkeersstromen aangepast, zodat het doorgaande verkeer zoveel mogelijk buiten het centrum omgeleid wordt.
Sallandse Wegenbouw, gemeente Berkelland en Anacon Infra hebben samengewerkt aan het bouwen van een bruisend en toekomstbestendig Borculo.
CO2 compensatie
Sallandse Wegenbouw compenseert CO2 uitstoot door dit project een boom te schenken: de Urgency Tree. Bij de Urgency Tree wordt een bordje geplaatst met daarop de naam van de boom en een kleine uitleg over onze bijdrage aan het klimaatprobleem. Op deze wijze compenseren wij onze CO2-uitstoot (20 kilo CO2 per jaar) en dragen wij bij aan bewustwording van klimaatverandering.